reklam alanı

Her yaşta görülebiliyor! Ciltteki o renk değişikliği vitiligo habercisi...

Her yıl 25 Haziran’da dünya genelinde kutlanan Dünya Vitiligo Günü, hastalığa yönelik toplumda farkındalık oluşturmak için önemli bir fırsat sunuyor. Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü de bu kapsamda yayımladığı açıklamada, vitiligonun kadın ve erkeklerde her yaşta görülebilen bir hastalık olduğunu dikkat çekerek ciltteki renk değişikliğine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Her yaşta görülebiliyor! Ciltteki o renk değişikliği vitiligo habercisi...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü, 25 Haziran Dünya Vitiligo Günü dolayısıyla kamuoyuna yönelik bir bilgilendirme mesajı yayımladı.

Her yıl 25 Haziran'da dünya genelinde kutlanan Dünya Vitiligo Günü, bu yıl da toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlik ve bilgilendirme mesajlarıyla anılıyor.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü de bu özel gün kapsamında yaptığı açıklamayla, vitiligo hastalığına karşı toplumsal bilincin artırılmasının önemine dikkat çekti.

Yapılan açıklamada, vitiligonun kesinlikle bulaşıcı bir hastalık olmadığı vurgulanarak, hastalara karşı anlayışlı ve destekleyici olunması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, vitiligonun toplumda zaman zaman yanlış anlaşıldığı, bu nedenle hastaların hem psikolojik hem de sosyal zorluklarla karşılaştığına dikkat çekildi.

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yayımlanan bilgilendirme mesajında şu ifadelere yer verildi: 

" VİTİLİGO NEDİR?

Vitiligo, deride pigment kaybına bağlı olarak beyaz lekelerin oluştuğu, nedeni tam olarak bilinmeyen kronik bir deri hastalığıdır. En sık yüz, dudak çevresi, el, kol, bacak ve genital bölgede görülse de vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir. Dünya genelinde nüfusun yaklaşık %1’inde rastlanan bu hastalık, kadın ve erkekleri eşit oranda etkiler.

VİTİLİGO BULAŞICI MIDIR VEYA İÇ ORGANLARLA İLGİLİ MİDİR?

Toplumda zaman zaman yanlış anlaşılmalara yol açan bu hastalık, herhangi bir iç organ hastalığından kaynaklanmaz ve kesinlikle bulaşıcı değildir. Dolayısıyla vitiligolu bireylerle temas etmek, aynı ortamda bulunmak ya da eşyalarını kullanmak herhangi bir sağlık riski oluşturmaz.

TANI VE TEDAVİ SÜRECİ

Vitiligo tanısı, hastalığın tipik beyaz lekelerinin dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesiyle konur. Bazı durumlarda ayırıcı tanı için biyopsi gerekebilir. Ancak çoğu zaman klinik muayene yeterli olur.

Tedavisi mümkün olan bir hastalık olmakla birlikte, tedaviye verilen yanıt kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Leke görünümünün gerilemesi için uygulanan tedaviler uzun soluklu olup, en az 3 ay süreyle uygulanması önerilir. Tedavi yönteminin seçimi mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından belirlenmelidir.

VİTİLİGONUN SEYRİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİYOR

Hastalığın ilerleyişi kişisel farklılıklar gösterir. Genellikle yavaş seyirli olan vitiligo, zaman zaman duraklayıp yeniden ilerleyebilir. Nadir de olsa bazı hastalarda lekeler kendiliğinden gerileyebilir ya da tamamen kaybolabilir. Ancak bazı ileri vakalarda, tüm vücudu kaplayacak kadar yaygınlaşabilir.

TOPLUMUN DESTEĞİ VE BİLİNÇLENME ÖNEMLİ

Vitiligo sadece fiziksel değil, duygusal ve sosyal etkileri açısından da önem taşıyor. Hastaların sosyal yaşamda karşılaştığı önyargıların ortadan kalkması, bu özel günde farkındalık yaratılmasıyla mümkün olabilir.

Unutulmamalıdır ki; vitiligo bir sağlık sorunudur, kusur değildir. Bu hastalıkla yaşayan bireylere karşı anlayışlı ve destekleyici bir yaklaşım, toplum sağlığı açısından büyük bir kazanım olacaktır."

Her yaşta görülebiliyor! Ciltteki o renk değişikliği vitiligo habercisi...

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.